IPK stroopwafels en dropjes
Door: Leotien
Blijf op de hoogte en volg Leotien
24 Februari 2006 | Macedonië, Kumanovo
Zdravo!
Wat super leuk om alle berichtjes / reacties te lezen! Ook al heb je niks bijzonders te melden, laat gewoon wat achter......ik heb bijna elke dag toegang tot internet via IPK dus dat is prima geregeld.
Ik schrijf dit trouwens met radio 538 op de achtergrond! Gewoon Evers staat op luisteren in Kumanovo, net erg gelachen om de column van Peter en Vigo: Lieve Marianne en nu speelt Blof met Zaterdag!!!!! Zaterdag!!! deed ik niets wat ook wel later mag!!! Maar zaterdag ben ik vrijer dan de rest!!! Het is net als of het zaterdag ochtend in Rotterdam is en ik luister naar Cappucino op radio 2!!! Maar het is vrijdagochtend in Kumanovo en het regent. Echt hoe somber kan het worden...try to beat this: regen, lauw warme temperatuur, natte modder straten, grauwe communistische beton gebouwen en zelfs de bedelaars waren niet op straat vandaag...zo triest. Maar gelukkig kon ik wel net meezingen met Blof...dus de dip is alweer over:)
IPK is een leuke organisatie en ze zijn dol op mn stroopwafels. Dat was bijna het eerste wat ze vroegen toen ik vorige week hier voor het eerst was: Did you bring stroopwafels??? Nu had ik twee pakjes meegnomen waarvan ik er al een aan de familie bij wie ik woon had gegeven, dus moeten ze het doen met het ene pakje wat over was. Dat staat nu ook onder bewaking in de koelkast en er wordt bijgehouden wie er al hoeveel op heeft. Verder heb ik ze natuurlijk ook laten kennismaken met dropjes. Ik ben een redelijke drop addict en heb in NL altijd dropjes in mn tas. Ik had gedacht dat alle andere Nederlanders die hier al zijn geweest ze al wel drop hadden laten proeven, maar nee het is iets compleet nieuw. En hoewel meestal buitenlanders meteen een vies gezicht trekken en ze uitspugen worden ze hier grondig geanalyseerd. Wat zit er in, waar is het van gemaakt? Ik moest de ingredientenlijst vertalen...erg lastig wat is zoethout, arabische gom, kleurstoffen etc in het engels? Bosko vond het trouwens erg lekker want het smaakte naar geroosterd vlees ???? Die vergelijking had ik nog nooit gehoord maar ok....Balkanees he?
IPK bestaat uit een vaste staf van 3 mensen; Marija 'the director', Edita en Bosko. Marija is hier de hele week, Edita en Bosko zijn allebei student en werken twee dagen. Verder werkt hier ook cheryl, zij is een peacecorps volunteer uit Amerika, maar ook zij is maar 2/3 dagen per week op het kantoor. IPK focust zich vooral op scholieren in de leeftijd van 14 tm 18 jaar dmv hun belangrijkste project: Time OUT magazine.
De situatie is hier met allerlei verschillende bevolkingsgroepen heel ingewikkelt en ik zal proberen daar later wat meer over te schrijven, maar het komt er op neer dat de ze elkaar niet zo mogen, dat ze elkaars taal niet spreken, er veel voorordelen bestaan en dat na de conflicten in 2001 de situatie alleen maar verslechterd.
IPK probeert een soort dialoog te stimuleren en jongeren bij elkaar te brengen dmv bv het tijdschrift dat in het Macedonisch en in het Albanees wordt uitgegeven. Voor dit tijdschrift werkt een vaste groep van ongeveer 20 vrijwilligers die de artikelen schrijven, lay-out maken en het tijdschrift ook verspreiden op hun eigen school.
Veel andere activiteiten die IPK organiseert hebben betrekking op het tijdschrift, er is bv een fotocursus maar die is vooral bedoelt om betere foto's in time out te krijgen etc.
Naast eigen projecten sponsert IPK ook projecten van andere organisaties zolang het maar iets met inter- ethnic relations te maken heeft. De scope is daardoor nu wel heel wijd en volgens mij wilden ze dit wel iets gaan terug brengen want anders wordt het een beetje onhandelbaar allemaal.
Een project waar ik me ook een beetje mee ga bezig houden is een onderzoek dat ze doen naar 'school demorcratization'. Bij ons is het heel normaal dat we aan het einde van een vak een soort vragenlijstje invullen met hoe we het vak vonden, hoe de literatuur was en wat er verbeterd moet worden etc. Dat kennen ze hier dus totaal niet, en in discussie gaan met je leraar over een cijfer etc is ook not done. Verder gaat er ook gekeken worden naar de positie van de verschillende bevolkingsgroepen binnen de school en of bepaalde groepen worden voorgetrokken of meer invloed hebben.
Voor mijn eigen onderzoek moet ik nu eerst toestemming van het ministerie regelen......Als je dat hebt kunnen de scholen etc niet meer weigeren om mee te werken en die heb je weer nodig om snel toegang te krijgen dat een grote groep respondenten. Maar voor die toestemming moet je je vragen van je enquete inleveren. Dus begon ik deze week vol goede moed aan het maken van deze enquete. Ik kwam echter al snel vast te zitten omdat de enquette hoort bij deel 2 van het hele onderzoek en ik daarvoor info uit deel 1 nodig heb. Nu was ik natuurlijk helemaal nog niet zover dat ik al antwoorden bij deel 1 had dus dat werkte niet helemaal :) haha nu was ik dinsdag dus al gefrustreerd....Maar 's avonds kreeg ik de geniale inval om de enquette ff te laten voor wat het is en maar gewoon bij deel 1 vraag 1 van het onderzoek te beginnen ( ja...heel slim..) dus daar ga ik maandag aan beginnen. Deze week heb ik vooral mn research proposal aangepast, aan zo als dat zo mooi heet, local circumstances....enkele hypotheses zijn geschrapt en een paar andere zijn bijgevoegd omdat de focus iets verlegt is.
Zo, ik hoop dat ik vandaag iets eerder weg kan want de 10km begint om 15.55 op eurosport en ze zenden in totaal 30 min uit....hoeveel 10km kan je zien in 30 min????? nou ja we zien wel....medaille zou leuk zijn....De macedoniers zijn steeds heel verbaasd al ik vrolijk binnen kom met weer medaille nieuws. Zij hadden 1 skier op de spelen en die werd 50st ofzo...:):)
ciao
x
Leotien
24 Februari 2006 - 10:02
Aadje:
Hahahaha! Heerlijk he die Nederlandse radio als je in het buitenland zit! Ik ben al de hele morgen zaaaaterdag aan het zingen. Volgens mij wordt iedereen hier langzaam een beetje gestoord van me...
I completely feel you! Als het gaat om scriptie, denken, schrijven, herschrijven etc. Dinsdag was ook mijn 'slechte' dag. Meelezer heeft besloten dat ik mijn focus drastisch moet wijzigen :( Anyways, nu ben ik dus al een week lang gefrustreerd (ik wist niet dat ik het kon) omdat het niet prettig is (je oma leest deze berichtjes ook ;)) om je hele focus te veranderen. Maar we houden goede moed. En niet te vergeten, morgen is het zaaaaaaaterdag! En dat is beter dan de rest (eigen intepretatie!!)
Veel plezier daar, hou nog wat dropjes over voor jezelf!!
Dikke kus! -
24 Februari 2006 - 12:00
Carola:
Ha Leo,
Nu al scriptiefrustraties??? Bereid je dan maar voor! :P Goede tip van mijn scriptiebegeleider: taartjes eten! Ik weet niet of ze lekkere taartjes hebben in Macedonie, anders zou ik toch maar wat van die stroopwafels bewaren voor moeilijke momenten. :D Maar het helpt wel om als je het ff niet meer ziet zitten even iets anders te gaan doen, bijv. een taartje eten.
Klinkt echt behoorlijk "Oostbloks" dat je toestemming moet hebben van de minister. Kun je niet een beetje sjoemelen met je vragenlijst of wordt dat echt gecontroleerd? Doe ook eigenlijk maar niet, ik wil niet dat je opgepakt wordt door de Macedonische politie omdat je gefraudeerd hebt met je enquete. :P Misschien helpt 't als je wat stroopwafels uit gaat delen op dat ministerie. ;)
Nou, vanauit OBL verder geen spannend nieuws. Wel lekker weer bijna weekend! Ga zaterdag met m'n moeder shoppen voor kleren voor Het Huwelijk. :) En zondag ga ik carnavallen in Ittervoort...pfff... :P
Sterkte met de frustraties en fijn weekend!
Lfs,
Carola -
24 Februari 2006 - 16:05
Suzanne:
Haha, wordt het al tijd voor het toezenden van stroopwafel en droprantsoenen?! k Zat net toevallig een stroopwafel weg te werken achter de computer. Hmm met die enquetes.. ze zeiden al dat je erg flexibel moest zijn daar toch?! Succes.. :-)
xxx Suus -
24 Februari 2006 - 20:29
André:
Olá Leo!!!
Lekker is dat, mijn radio kan niet eens 538 in Rotterdam ontvangen. In Rotterdam strak blauwe hemel maar ijskoud.
Ben nu een beetje op aan het warmen na lange fietstocht thuiswaarts. Dat lukt wel met die leuke verhalen van jou.
Ik kan niet echt helpen met je onderzoek, maar toch een enquete-tip: vraag 1: naam.
Geniaal nietwaar??
Als je nog meer hulp nodig hebt geef je maar een gil. Voor jou doe ik dat gratis.
Toedeloe!! -
25 Februari 2006 - 10:34
Edwin:
Hoi Leo,
leuk om te lezen hoe jouw eerste inburgeringsperikelen in Macedonië zijn verlopen. Hopelijk heb je nadat de Olympische Spelen zijn afgelopen voldoende inspirarie voor de enquetevragen, want anders hou je wel erg veel tijd over...
Ik ben trouwens ook wel erg benieuwd naar een foto van die ambulance, en dan voornamelijk naar het merk (Zastava?).
Prettig weekend nog en tot mailens.
Edwin -
25 Februari 2006 - 22:26
Tamarie:
Best leuk, introduceren van al onze oer-hollandse lekkernijen! We hopen dat je snel opschiet met je enquete!
Tamarie. -
26 Februari 2006 - 10:43
Tjeerd:
Hoi Leotien,
Zo dan, ik heb het hele verhaal eens zitten lezen. Wat een belevenissen zeg! Leuke foto's, en die keuken wat een schattige kleurtjes :-
) Annyway veel plezier daar en werkse.
Tjeerd. -
26 Februari 2006 - 10:47
Moos En Bert:
Is je winterdipje alweer een beetje over, ik weet dat dat nooit zolang duurt bij jou! Ga maar heel rap die minister achter z´n broek zitten zodat hij een beetje opschiet met z´n toestemming voor je onderzoek. Nog wat van het nachtleven van Kumanovo meegemaakt in het weekend? kus van ons -
26 Februari 2006 - 12:59
Pa En Tineke:
Hoi Leotien,
Gisteren kreeg ik voor de eerste keer door dat er een bericht was. Dus we hadden nu heel wat te lezen ,aar dar is de zondag goed voor. De zon schijnt hier en het is heerlijk winterweer. Leuk om de foto's te zien en alles te lezen waar je mee bezig bent. Je moet ook de groeten hebben van Knar, hij/zij maakt het goed. Donderdag was Thomas hier, we hadden het er over dat Knor dood was. Thomas verzekerde mij dat jezus goed voor Knor zorgt want hij zorgt niet alleen voor dode mensen maar ook voor dieren. Een hele geruststelling. Je vader zit nu op de computercursus maar durft het nog niet erg aan. De volgende keer mag hij het berichtje tikken, dat lijkt me een goede oefening, denk je ook niet. Vanmiddag gaan we even naar oma, we wilden je laatste berichtje voor haar printen, maar lazen dat ze je volgt via Marrie, Wat leuk voor haar. Veel succes met je werk. Liefs van Pa en Tineke -
28 Februari 2006 - 03:44
Kristy:
Hoihoi,
lekker die eerste frustraties, maar komt allemaal wel goed. Je hebt nog tijd zat ;)
Ik ben net terug van uit mijn beach resort :P Wat is een stage toch vervelend :) Maar goed, sterkte met de regen daar en succes met alles!!!!
xxx Kristy -
05 Maart 2006 - 18:51
Joke V.:
Hoi Leotien,
1 brandende vraag: wat betekent toch ":P"? (Las ik in de reacties. Tekent dit nu de generatiekloof. E.g. niet bekend met SMS-taal????)
En..... heb je nog meer noodrantsoenen nodig? Waarheen kunnen we het zenden?
Liefs en groetjes,
Joke and family.